Home » Oppussing hjemme » Disse prosjektene fikser du selv

Disse prosjektene fikser du selv

Det er mye du kan gjøre selv hjemme, og det gir utrolig mestringsfølelse faktisk å gjøre noe på helt egen hånd. De aller fleste tør å male eller sette opp tapet, men også enklere snekkerjobber som en ny lettvegg eller nye lister skal være greit jobber for en nybegynner. Det eneste man bør ha i bakhodet er at finishen kanskje ikke alltid blir helt den samme som når profesjonelle tar jobben.

Et strøk maling gir et nytt rom

Det er sikkert noen som tenker at maling er det enkleste man kan gjøre, men det er ikke alltid tilfelle. Det er selvfølgelig ikke slik at man må kjøpe det aller dyreste utstyret eller den mest eksklusive malingen, men hva man bruker har faktisk noe å si for resultatet.

  • Forarbeidet er viktig, og som minimum må man rengjøre underlaget grundig. Det er viktig for å fjerne fett og smuss som vil påvirke resultatet. I mange tilfeller kan det også lønne seg å fjerne for eksempel gammel tapet, eller sparkle gamle hull og spikermerker. Hvis dette høres overveldende ut så er jo faktisk også ferdigmalte paneler et alternativ.
  • Bruk av rull gjør arbeidet mer effektivt, og i mange tilfeller kan det også gi et jevnere resultat. For mindre jobber kan det likevel være best med pensel. Husk at vi i Norge har lav sol store deler av året, noe som virkelig kan avsløre selv de minste feil.
  • Ta gjerne en prat med de som jobber der du kjøper maling, utvalget er gigantisk og det er ikke alltid innlysende hvilken maling som passer best. Husk også at prisforskjellene egentlig ikke er så store mellom forskjellige merker.

Lettvegger og enkle konstruksjoner

Det er sikker noen som gruer seg til å sette opp en vegg selv, men i utgangspunktet er det en svært enkel jobb. Det finnes mange gode instruksjoner på nett, og i sin aller enkleste form består en lettvegg bare av tre komponenter:

1. En ramme, som ikke trenger å bygges med spesielt grove dimensjoner så lenge som det ikke handler om en bærevegg.

2. Noen form for plater, enten bare gips eller en kombinasjon av for noen litt mer solide plater under og gips over.

3. Isolasjon, da kanskje hovedsakelig med tanke på demping av lyd mellom rom.

Det vil selvfølgelig ofte være nødvendig med for eksempel dører eller andre detaljer, men med godt forarbeid skal det heller ikke være noen utfordring. Husk på at hvis du velger ferdigmalte plater og lister kan du kanskje klare deg helt uten malekosten?

Flislegging eller plater

Flislegging er et annet lite prosjekt som kan gjennomføres på en helg, i hvert fall hvis det er snakk om for eksempel fliser over kjøkkenbenken. På badet er det så mange andre faktorer som er viktige at flisleggingen der sannsynligvis bør overlates til proffene.

Et alternativ mange steder er plater eller glass. Det kan være lettere å få et pent resultat med disse, det er spesielt det å få helt jevne fuger som er en utfordring med fliser. Dessuten finnes det mange pene plater som ligner på forskjellige fliser.