Problemløseren

Her finner du løsninger på vanlige problemstillinger vi får henvendelser om

Må jeg skrape og vaske før jeg maler?

Vask med kraftvask. Underlaget skal være rent, fast, og tørt. Dersom noen av husets vegger fremstår med en blank og hard overflate må du forsikre deg om at du gjør grundig forarbeid.

I mange tilfeller matter UV-lys fra sola ned eldre maling på solvegger, men pass på at blanke, harde flater nedmattes mekanisk eller med kraftvask. Tar du for lett på denne oppgaven kan dårlig vedheft bli resultatet. Stedvis løs maling skrapes. Sliter du med mye svertesopp bør en også bruke jotun sopp og algedreper.

Når bør jeg bruke kvistlakk?

Kvistlakk og kvist- og sperregrunning hindrer kvistgjennomblødning og isolerer misfarging som gulnet treverk, sot, nikotin, vann- og oljeløste fargestoffer. Den kan brukes på alle flater med behov for sperring og kvistlakk, på nytt og gammelt underlag. Slik bidrar Kvist- og sperregrunning til et flott og varig sluttresultat.

Hva skal jeg behandle terrassegulvet med?

Når en terrasse har stått for lenge trengs det en kraftig rens for å få den pen igjen. Har du vært flink til å vedlikeholde terrassen din holder det å rense med vanlig husvask før ny behandling. På terrasser som er behandlet flere ganger med terrassebeis, er det ikke alltid at det er tilstrekkelig å bruke terrasserens for å fjerne all tidligere behandling.

Hvis det sitter igjen beis, vil dette gi skjolder og føre til at ny beis ikke trenger ned i underlaget. Det er derfor viktig å fjerne all tidligere behandling. Gammel beis som sitter igjen, må fjernes ved sliping.
På terrassebord som har stått noen år, vil treverket etter hvert sprekke opp. Rundt disse sprekkene blir treverket ofte mer slitt, og det er ofte der beisen slites raskest av. For å forhindre dette, er det viktig å fjerne løse trefibre med sliping eller stålbørsting, før ny behandling.

Beis eller Olje? Hva bør du velge: Ønsker du farge på terrassen, er beis det rette valget. Vil du ha en mer naturlig look, bør du gå for olje. Vil du slippe å gjøre det ofte, bør du gå for beis.

Kan dere dimensjonere limtre og skaffe takstoler?

Ja, vi kan bistå i dimensjonering av limtre og takstoler. I hvert enkelt tilfelle må vi få avklart forhold som påvirker styrken på konstruksjonen (spennvidde, takvinkel, egenvekt, snølast, etc.). Det finnes mange alternative problemstillingen, og de fleste lar seg løse.

Jeg har ikke lenger fargekoden til ytterveggen på hytta. Hvordan kan vi få avklart hvilken farge vi har brukt tidligere?

Vi kan hjelpe deg med å identifisere farger med en fargemåler, den kan identifisere farger på vegger, puss, tepper, møbler, gulv og bekledning. Fargemåleren kan også måle flerfarget mønster og tekstil. Den har flere nye funksjoner og kan måle inn farger på alle typer overflater. Den gir en umiddelbar innmåling av en flate med et veldig bra resultat!

Måleresultatet oppgir den nærmeste standardiserte NCS-koden og på hvilken side i NCS original INDEX fargevifte du finner fargen.

Hvor ofte bør vi skifte propanslange og –regulator på gasskomfyren vår?

Morkne propanslanger er årsak nummer én til gasslekkasjer. Slangen skal være oransje og merket med «EN – NS – 3821», produsent, produksjonsår og trykk. Vri slangen for å sjekke den. Gummi er ferskvare, og blir tørr og sprø når den utsettes for UV-stråling etc.

Det er ingen lovkrav om hvor ofte den skal skiftes, men normen er 2-5 år, mens anbefalingen er hvert tredje år.

Finnes det bio-toalett hvor man ikke trenger å ta hull i gjennom gulvet?

Ja det finnes. De små systemene kjennetegnes ved at toalett og kompostering er sammenbygd i en og samme konstruksjon som plasseres rett på gulvet i toalettrommet. Vi tilbyr komposteringstoaletter fra enkle mobile toaletter til mer avanserte løsninger (med urinseparasjon, varmekompostering (krever strøm) og vannspylende varianter).